Składniki:

  1. 350g mąki pszennej
  2. 300g cukru
  3. 250g margaryny
  4. 6 jajek
  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. sok z 2 cytryn
  7. 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksujemy dodając po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.  50min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego