Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 300g cukru
- 250g margaryny
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksujemy dodając po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.


Smacznego
