Składniki:
Ciasto:
- kostka masła roślinnego,
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce z kompotu lub świeże
- Można dodać olejek rumowy lub owoce z nalewki, np.: wiśnie
Krem:
kostka margaryny,
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru,
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej,
- cukier waniliowy
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny,
- szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody.
Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45 minut. Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem. Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto
Smacznego

