Składniki:

Ciasto:

  1. kostka masła roślinnego,
  2. 6 jaj
  3. 2 szklanki mąki
  4. szklanka cukru pudru
  5. cukier waniliowy
  6. 2 łyżki kakao
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. owoce z kompotu lub świeże
  9. Można dodać olejek rumowy lub owoce z nalewki, np.: wiśnie

Krem:

kostka margaryny,

  1. 1/2 l mleka
  2. 1/2 szklanki cukru,
  3. po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej,
  4. cukier waniliowy

Polewa:

  1. 1/2 kostki margaryny,
  2. szklanka cukru pudru,
  3. 2 łyżki kakao,
  4. 2 łyżki wody.

Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45 minut. Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem. Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto

Smacznego