^Back To Top





logo

Zaloguj si臋

Przegl膮d artyku艂贸w

Dzisiaj 414

Wczoraj 467

W zesz艂ym tygodniu 414

W zesz艂ym miesi膮cu 7476

Wszystkie odwiedziny 834828

Currently are 22 guests and no members online

Sk艂adniki:

  1. 250g mas艂a
  2. 2 szklanki m膮ki
  3. 0,5 szklanki piwa (dowolnego)
  4. szczypta proszku do pieczenia
  5. w wersji s艂odkiej: gruby cukier kryszta艂, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury
  6. w wersji s艂onej: s贸l gruboziarnista, s贸l zio艂owa, kminek, starty ser 偶贸艂ty, ostra papryk

Mas艂o siekamy i mieszamy z m膮k膮 i proszkiem, zaczynamy ugniata膰 i w trakcie powoli dolewamy piwo. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Dzielimy kul臋 ciasta na tyle cz臋艣ci ile rodzaj贸w ciastek planujemy zrobi膰聽 i rozwa艂kowujemy ka偶d膮 na placek o grubo艣ci ok. 2mm. Ka偶dy placuszek kroimy w kwadraty i dodajemy ulubione sk艂adniki, np. posypujemy startym serem i s艂odk膮 papryk膮, albo zio艂ami i gruboziarnist膮 sol膮. W wersji s艂odkiej ciasteczka posypujemy cukrem z cynamonem i z kapk膮 marmolady po 艣rodku. 呕eby posypka dobrze trzyma艂a si臋 ciasta, dobrze jest j膮 leciutko w nie w wa艂kowa膰. Pieczemy 8 do 10 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy