Składniki:

  1. cukier waniliowy
  2. ½ szklanki oleju
  3. 2 ½ szklanki mąki
  4. 1 szklanki maślanki
  5. 2 jaja
  6. ¾ szklanki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  8.  ½ kg jagód


Na kruszonkę:

  1. ¾ szklanki cukru
  2. ¾ szklanki mąki
  3. ½ kostki miękkiego masła


Jajka z cukrem ubijamy miksując najwygodniej mikserem, dodajemy do nich olej i maślankę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowym mieszamy dokładnie razem i dodaj do wcześniej przygotowanej masy jajecznej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub oprószamy mąką. Na tak przygotowaną blachę wykładamy równomiernie ciasto.
Ciasto równomiernie posypujemy jagodami. Składniki na kruszonkę mieszamy razem tak aby powstały grudki i uzyskaną masą posypujemy jagody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni celsjusza i pieczemy w nim placek przez 50 minut.

Smacznego