Składniki:
- litr bulionu
- 400g śmietankowego sera topionego
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- chleb do grzanek
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy na niej cebulkę do zeszklenia. Cebulkę wrzucamy do garnka zalewamy bulionem i podgrzewamy. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia się sera. Chleb obkrawamy ze skórek i kroimy w kostkę a następnie obsmażamy na patelni na której wcześniej smażyliśmy cebulę tak aby grzanki się zarumieniły. Zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny zgodnie z własnymi preferencjami. Nalewamy zupę na talerz i wrzucamy do niej grzanki.
Smacznego
