Składniki:

  1. litr bulionu
  2. 400g śmietankowego sera topionego
  3. sok z cytryny
  4. sól, biały pieprz
  5. 1 duża cebula
  6. 1 łyżka masła
  7. chleb do grzanek

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy  na niej cebulkę do zeszklenia. Cebulkę wrzucamy do garnka zalewamy bulionem i podgrzewamy. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia się sera. Chleb obkrawamy ze skórek i kroimy w kostkę a następnie obsmażamy na patelni na której wcześniej smażyliśmy cebulę tak aby grzanki się zarumieniły. Zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny zgodnie z własnymi preferencjami. Nalewamy zupę na talerz i wrzucamy do niej grzanki.

Smacznego