聽
聽Sk艂adniki:
- zakwas na 偶urek 500聽mililitr贸w
- 0.5聽kilograma surowej bia艂ej kie艂basy
- 1聽p臋czek w艂oszczyzny
- 2 z膮bki czosnku
- ziele angielskie i li艣膰 laurowy po 2聽sztuki
- s贸l ,pieprz
- 2聽艂y偶eczki majeranku
- 0.5聽szklanki 艣mietany 30 %
- 3聽sztuki jajek
- Jajka gotujemy na twardo. W艂oszczyzn臋 myjemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy, wrzucamy bia艂膮 kie艂bas臋, ziele angielskie i li艣膰 laurowy i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas na 偶urek , z膮bki czosnku, majeranek, pieprz i s贸l do smaku. Wcze艣niej ugotowane jajka kroimy na po艂贸wki. Kie艂bas臋 po ugorowaniu wyjmujemy i kroimy w plastry. Do barszczu dodajemy 艣mietan臋 i dok艂adnie mieszamy.
- Rozlewamy barszcz聽 na talerze i dodajemy pokrojone jajka i kie艂bask臋.
- Smacznego.