Składniki:

  1. zakwas na żurek 500 mililitrów
  2. 0.5 kilograma surowej białej kiełbasy
  3. 1 pęczek włoszczyzny
  4. 2 ząbki czosnku
  5. ziele angielskie i liść laurowy po 2 sztuki
  6. sól ,pieprz
  7. 2 łyżeczki majeranku
  8. 0.5 szklanki śmietany 30 %
  9. 3 sztuki jajek
Jajka gotujemy na twardo. Włoszczyznę myjemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy, wrzucamy białą kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas na żurek , ząbki czosnku, majeranek, pieprz i sól do smaku. Wcześniej ugotowane jajka kroimy na połówki. Kiełbasę po ugorowaniu wyjmujemy i kroimy w plastry. Do barszczu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Rozlewamy barszcz  na talerze i dodajemy pokrojone jajka i kiełbaskę.
Smacznego.