Składniki:
- zakwas na żurek 500 mililitrów
- 0.5 kilograma surowej białej kiełbasy
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie i liść laurowy po 2 sztuki
- sól ,pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 0.5 szklanki śmietany 30 %
- 3 sztuki jajek
- Jajka gotujemy na twardo. Włoszczyznę myjemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy, wrzucamy białą kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas na żurek , ząbki czosnku, majeranek, pieprz i sól do smaku. Wcześniej ugotowane jajka kroimy na połówki. Kiełbasę po ugorowaniu wyjmujemy i kroimy w plastry. Do barszczu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Rozlewamy barszcz na talerze i dodajemy pokrojone jajka i kiełbaskę.
- Smacznego.
