Składniki:

  1. 1 kalafior
  2. 50 dag szpondra
  3. 6 średnich ziemniaków
  4. 2 listki laurowe
  5. 3 ziela angielskie
  6. koperek
  7. 1 pietruszka
  8. 3 marchewki
  9. 2,5 litra wody
  10. 1 śmietana 18 %
  11. 2 łyżki mąki
  12. sól, pieprz

Do garnka wlewamy wodę wrzucamy mięso i dodajemy 2 liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy wszystko około 20 minut . wywar przecedzamy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Kalafiora dzielimy ma małe kawałki i moczymy go w osolonej wodzie i dodajemy do wywaru. Mięso wkładamy do wywaru i gotujemy wszystko aż mięso i warzywa będą miękkie. W małej ilości wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy. dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku. Spora ilość koperek siekamy i dodajemy do zupy.

Smacznego