Składniki:
- 1 kalafior
- 50 dag szpondra
- 6 średnich ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- koperek
- 1 pietruszka
- 3 marchewki
- 2,5 litra wody
- 1 śmietana 18 %
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Do garnka wlewamy wodę wrzucamy mięso i dodajemy 2 liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy wszystko około 20 minut . wywar przecedzamy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Kalafiora dzielimy ma małe kawałki i moczymy go w osolonej wodzie i dodajemy do wywaru. Mięso wkładamy do wywaru i gotujemy wszystko aż mięso i warzywa będą miękkie. W małej ilości wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy. dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku. Spora ilość koperek siekamy i dodajemy do zupy.
Smacznego
