Składniki:

  1. ½ kg świeżych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) lub 50 g suszonych
  2. 2 cebule
  3. 50 g suszonych grzybów
  4. ¼ (50 g) kostki masła
  5. 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  6. sól, pieprz

Grzyby zalewamy 1 l zimnej wody, moczymy przez 1 godzinę. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości.

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jeśli korzystamy z suszonych warzyw, moczymy je dokładnie w wodzie, a dopiero potem smażymy. Następnie zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.

Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do wywaru warzywnego.

Kiedy grzybki zmiękną, odcedzamy je z wywaru grzybowego i odstawiamy. Następnie drobno kroimy. Wywar grzybowy wlewamy do wywaru warzywnego.

Kiedy warzywa są już miękkie, odcedzamy je z wywaru. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 1 godzinę. Warzywa pozostałe z gotowania wywaru możemy zużyć np. jak nadzienie do pierogów.


Smacznego