Składniki:
- ½ kg świeżych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) lub 50 g suszonych
- 2 cebule
- 50 g suszonych grzybów
- ¼ (50 g) kostki masła
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Grzyby zalewamy 1 l zimnej wody, moczymy przez 1 godzinę. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jeśli korzystamy z suszonych warzyw, moczymy je dokładnie w wodzie, a dopiero potem smażymy. Następnie zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do wywaru warzywnego.
Kiedy grzybki zmiękną, odcedzamy je z wywaru grzybowego i odstawiamy. Następnie drobno kroimy. Wywar grzybowy wlewamy do wywaru warzywnego.
Kiedy warzywa są już miękkie, odcedzamy je z wywaru. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 1 godzinę. Warzywa pozostałe z gotowania wywaru możemy zużyć np. jak nadzienie do pierogów.
Smacznego
