Składniki:
- 3 duże , kwaśne ogórki ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżka mąki,
- ¼ szklanki soku z ogórków ( niekoniecznie),
- 650 ml rosołu
- ½ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Grzanki:
- 1 bułka pszenna pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżka masła
Starte ogórki posypujemy mąką i dusimy na maśle, około 10 min. od czasu do czasu mieszamy, wlewamy sok z ogórków i podgotowujemy jeszcze około 5 min.,Całość zalewamy rosołem i gotujemy około 30 min. W tym czasie robimy grzanki: masło roztapiamy na patelni, wrzucamy pokrojoną bułkę, smażymy aż kosteczki bułki będą miały złoty kolor,
na koniec zaprawiamy zupę śmietaną i dodajemy koperek. Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego
