^Back To Top
Sk艂adniki:
Botwink臋 myjemy i siekamy. Je偶eli mia艂a na ko艅cach ma艂e buraczki 鈥 myjemy je, obieramy i kroimy w kosteczk臋. Je偶eli nie mia艂a, mo偶emy dodatkowo doda膰 jednego obranego i pokrojonego w kostk臋 buraka (g艂贸wnie dla koloru). Wk艂adamy botwink臋 i buraki do garnka, zalewamy wod膮 lub roso艂em w taki spos贸b by by艂y ca艂kowicie przykryte i doprowadzamy p艂yn do wrzenia na 艣rednim ogniu. Je偶eli u偶ywamy kostki roso艂owej, teraz mo偶emy j膮 wrzuci膰. Gotujemy ca艂o艣膰 oko艂o 10 minut a偶 buraki stan膮 si臋聽 mi臋kkie.
Odstawiamy do ostygni臋cia. Do zimnego wywaru wyciskamy czosnek, wlewamy ma艣lank臋, wrzucamy pokrojone w kostk臋 rzodkiewki i og贸rka oraz posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i wk艂adamy do lod贸wki na przynajmniej p贸艂 godziny, a najlepiej na par臋 godzin.
Podajemy z jajkiem na twardo, ewentualnie z pokrojon膮 w paski szynk膮.
Smacznego