Składniki
- mąka pszenna (2 szklanki)
- cukier puder (0,5 szklanki)
- cukier waniliowy (2 płaskie łyżeczki)
- proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
- 2 jajka (rozdzielamy żółtko, białko ubijamy)
- 1/3 masła
- mleko (1,5 szklanki)
Przygotowanie ciasta do gofrów
W małym garnuszku roztopiamy masło.
Do garnka lub naczynia wrzucamy:
- makę
- proszek do pieczenia
- cukier puder i cukier waniliowy
- żółtka z jajek
- mleko
- wystygnięte masło
Dodajemy ubite białko i lekko mieszamy.(ok. 1min.)
Smażenie gofrów
Rozgrzewamy gofrownicę (ok. 5 min.)
Zamaczamy pędzelek w oleju (1 raz) i szybkimi ruchami smarujemy gofrownicę (dół i góra)
Nalewamy do gofrownicy ciasto i smażymy ok. 10-15min (zależnie od posiadanej gofrownicy)
Wyciągamy gofry i czekamy chwilkę aż wystygną (najlepiej oprzeć na 2-3 minuty, tak aby z dwóch stron gofra był dostęp powietrza)
Rozgrzewamy gofrownicę (ok. 5 min.)
Zamaczamy pędzelek w oleju (1 raz) i szybkimi ruchami smarujemy gofrownicę (dół i góra)
Nalewamy do gofrownicy ciasto i smażymy ok. 10-15min (zależnie od posiadanej gofrownicy)
Wyciągamy gofry i czekamy chwilkę aż wystygną (najlepiej oprzeć na 2-3 minuty, tak aby z dwóch stron gofra był dostęp powietrza)
Nakładamy dodatki
Wedle uznania można nakładać bitą śmietanę, dżemy, owoce, wiórki kokosowe polewy i tym podobne.
Smacznego.
Odwiedź także stronę www.towertech.pl
