Składniki

  1. mąka pszenna (2 szklanki)
  2. cukier puder (0,5 szklanki)
  3. cukier waniliowy (2 płaskie łyżeczki)
  4. proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
  5. 2 jajka (rozdzielamy żółtko, białko ubijamy)
  6. 1/3 masła
  7. mleko (1,5 szklanki)

 

Przygotowanie ciasta do gofrów
W małym garnuszku roztopiamy masło.
Do garnka lub naczynia wrzucamy:

  1. makę
  2. proszek do pieczenia
  3. cukier puder i cukier waniliowy
  4. żółtka z jajek
  5. mleko
  6. wystygnięte masło
Dokładnie miksujemy (ok. 5min.)
Dodajemy ubite białko i lekko mieszamy.(ok. 1min.)
 
Smażenie gofrów
Rozgrzewamy gofrownicę (ok. 5 min.)
Zamaczamy pędzelek w oleju (1 raz) i szybkimi ruchami smarujemy gofrownicę (dół i góra)
Nalewamy do gofrownicy ciasto i smażymy ok. 10-15min (zależnie od posiadanej gofrownicy)
Wyciągamy gofry i czekamy chwilkę aż wystygną (najlepiej oprzeć na 2-3 minuty, tak aby z dwóch stron gofra był dostęp powietrza)

Nakładamy dodatki
 
Wedle uznania można nakładać bitą śmietanę, dżemy, owoce, wiórki kokosowe polewy i tym podobne.
 
Smacznego.
 
Odwiedź także stronę www.towertech.pl