
Sk艂adniki
- m膮ka pszenna (2 szklanki)
- cukier puder (0,5 szklanki)
- cukier waniliowy (2 p艂askie 艂y偶eczki)
- proszek do pieczenia (2 p艂askie 艂y偶eczki)
- 2 jajka (rozdzielamy 偶贸艂tko, bia艂ko ubijamy)
- 1/3 mas艂a
- mleko (1,5 szklanki)
聽
Przygotowanie ciasta do gofr贸w
W ma艂ym garnuszku roztopiamy mas艂o.
Do garnka lub naczynia wrzucamy:
- mak臋
- proszek do pieczenia
- cukier puder i cukier waniliowy
- 偶贸艂tka z jajek
- mleko
- wystygni臋te mas艂o
Dok艂adnie miksujemy (ok. 5min.)
Dodajemy ubite bia艂ko i lekko mieszamy.(ok. 1min.)
聽
Sma偶enie gofr贸w
Rozgrzewamy gofrownic臋 (ok. 5 min.)
Zamaczamy p臋dzelek w oleju (1 raz) i szybkimi ruchami smarujemy gofrownic臋 (d贸艂 i g贸ra)
Nalewamy do gofrownicy ciasto i sma偶ymy ok. 10-15min (zale偶nie od posiadanej gofrownicy)
Wyci膮gamy gofry i czekamy chwilk臋 a偶 wystygn膮 (najlepiej oprze膰 na 2-3 minuty, tak aby z dw贸ch stron gofra by艂 dost臋p powietrza)
Nak艂adamy dodatki
聽
Wedle uznania mo偶na nak艂ada膰 bit膮 艣mietan臋, d偶emy, owoce, wi贸rki kokosowe polewy i tym podobne.
聽
Smacznego.
聽
Odwied藕 tak偶e stron臋 www.towertech.pl