聽
Sk艂adniki:
聽
Ciasto
0,5 kg m膮ki pszennej typ 500 lub 550
- Szklanka mleka
- 1/3 kostki dro偶d偶y
- 2 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶eczka cukru
- odrobina oleju
Nadzienie
- Kie艂baski lub par贸wki
- Ser 偶贸艂ty w plastrach
- ketchup
- musztardy
- Do miski wsypujemy m膮k臋 dodajemy 2 艂y偶eczki soli. Do szklanki mleka dodajemy 艂y偶eczk臋 cukru i podgrzewamy j膮 przez 1 minut臋 w mikrofal贸wce. Nast臋pnie dodajemy do mleka pokruszone dro偶d偶e i mieszamy a偶 si臋 rozpuszcz膮. Przelewamy mleko do m膮ki i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto by艂o za suche mo偶na doda膰 nieco wody. Przed ko艅cem zagniatania dodajemy 艂y偶k臋 oleju. Odstawiamy ciasto nakryte szmatk膮 na 2 godziny do wyro艣ni臋cia. Ser tniemy w drobne paski. Ketchup mieszamy z musztard膮. Ciasto rozwa艂kowujemy na cienkie plastry. Wycinamy z ciasta takie kawa艂ki by da艂o si臋 zawin膮膰 w nie kie艂baski z dodatkami. Ciasto smarujemy keczupem wymieszanym z musztard膮, k艂adziemy kawa艂ki sera opcjonalnie mo偶na doda膰 zeszklon膮 na patelni cebulk臋 pokrojon膮 w pi贸rka. Na to k艂adziemy kie艂bask臋 i zawijamy wszystko w ciasto. Blach臋 smarujemy olejem lub rozk艂adamy na niej papier do pieczenia. Wyk艂adamy nasze kie艂baski na blach臋 i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Bu艂eczki s膮 gotowe gdy si臋 zarumieni膮.
- Smacznego