Składniki:
- 0,5kg mąki
- 5dag drożdży
- szklanka mleka
- 6 żółtek
- 0,5 szkl cukru
- 15 dag masła
- kieliszek rumu ( może być czysta wódka)
Mleko zagotowujemy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, aż pozbędziemy się grudek, gdy przestygnie dodajemy drożdże i łyżkę cukru. Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy do rozczynu- mieszamy. Dodajemy resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy na około pól godz w ciepłe miejsce. Formujemy małe pączki, po uformowaniu odstawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfitury można nadziewać po usmażeniu lub przed.
Pączki można po wierzchu posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego
