Składniki:
- 25 dag wątróbki z drobiu
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka
- 2 ząbki czosnku
- 1 kurczak duży lub kaczka
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy nim kurczaka wewnątrz i z zewnątrz. Odstawiamy kurczaka na 3 godziny. W tym czasie na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Namaczamy bułkę odsączmy i mielimy w maszynce surową wątróbkę oraz bułkę. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do zmielonej wątróbki z bułką. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą. Farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy otwory którymi wkładaliśmy farsz. Kurczaka po całości smarujemy tłuszczem i wkładamy do brytfanki. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy w nim kurczaka do chwili aż skórka będzie miała złoty kolor trwa to około 2 godziny. W czasie pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka tłuszczem powstającym w czasie pieczenia.

Smacznego
