Składniki
- udziec indyczy bez kości i skóry
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 18%
- czosnek granulowany
- majeranek suszony
- papryka ostra
- tymianek suszony
Grzyby dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 - 4 szklanki wrzątku, nakrywamy pokrywką i zostawiam na 20 minut. Mięso myjemy następnie osuszamy i kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso do którego dodajemy czosnek, tymianek, maejranek i paprykę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Grzyby gotujemy przez 20 do 30 minut. Dodajemy do grzybów mięso i cebulę. Pod przykryciem dusimy wszystko od godziny do półtorej. W przypadku gdy zbyt wiele wody odparuje można dodać gorącej wody. Dodajemy sól, pieprz, tymianek. Dodajemy śmietanę i dusimy kolejne 15 minut. Podajemy z makaronem lub kartoflami.
Smacznego
