Składniki:

  1. 5-6 pałek kurczaka
  2. 1 kg ziemniaków
  3. 2 marchewki
  4. 1 cebula
  5. Majeranek
  6. Tymianek
  7. Sól
  8. Oliwa z oliwek

Najpierw przygotowujemy marynatę. Wlewamy do miski kilka łyżek oliwy dosypujemy majeranek, łagodną paprykę, granulowany czosnek, tymianek oraz sól. Pałki wkładamy do garnka zalewamy marynatą i obtaczamy je w niej starannie i pozostawiamy mięso do zamarynowania na dwie godziny. Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kawałki. Marchewkę kroimy w plastry a cebulę siekamy w kostkę. Wszystkie warzywa wsypujemy do miski solimy i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy do niego ważywa a na nie pałki kurczaka i zalewamy go pozostałą marynatą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy pałki przez 1,5 godziny do momentu gdy ziemniaki staną się miękie. W trakcie pieczenia gdy jedna strona kurczaka się zarumieni przekręcamy pałki na drugą stronę i spryskujemy kurczaka i warzywa oliwą.

Smacznego