Składniki:
 
Ciasto

0,5 kg mąki pszennej typ 500 lub 550

  1. Szklanka mleka
  2. 1/3 kostki drożdży
  3. 2 łyżeczki soli
  4. 1 łyżeczka cukru
  5. odrobina oleju

Nadzienie

  1. Kiełbaski lub parówki
  2. Ser żółty w plastrach
  3. ketchup
  4. musztardy
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy 2 łyżeczki soli. Do szklanki mleka dodajemy łyżeczkę cukru i podgrzewamy ją przez 1 minutę w mikrofalówce. Następnie dodajemy do mleka pokruszone drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Przelewamy mleko do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było za suche można dodać nieco wody. Przed końcem zagniatania dodajemy łyżkę oleju. Odstawiamy ciasto nakryte szmatką na 2 godziny do wyrośnięcia. Ser tniemy w drobne paski. Ketchup mieszamy z musztardą. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie plastry. Wycinamy z ciasta takie kawałki by dało się zawinąć w nie kiełbaski z dodatkami. Ciasto smarujemy keczupem wymieszanym z musztardą, kładziemy kawałki sera opcjonalnie można dodać zeszkloną na patelni cebulkę pokrojoną w piórka. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy wszystko w ciasto. Blachę smarujemy olejem lub rozkładamy na niej papier do pieczenia. Wykładamy nasze kiełbaski na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Bułeczki są gotowe gdy się zarumienią.
Smacznego