Składniki:

  1. 1 kaczka (1,5 kg)
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 700 g jabłek
  4. sok z cytryny
  5. 1 opak. suszonej żurawiny
  6. 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  7. 1 łyżeczka rozmarynu
  8. 4 łyżki miodu
  9. 1 łyżeczka cynamonu
  10. sól, pieprz

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Do jabłek dodajemy żurawinę, cynamon, miód, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lodówce. Następnie wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zaszywamy ją.

Do rozgrzanego piekarnika do 175 o C wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym, pieczemy pod przykryciem od 1,5 do 2 godzin. Co 30 minut podlewamy ją powstałym sosem. Na godzinę przed końcem pieczenia wlewamy wino, a na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywę aby kaczka się przyrumieniła.

Smacznego