^Back To Top
聽
Sk艂adniki:
Jab艂ka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grub膮 kostk臋. Do jab艂ek dodajemy 偶urawin臋, cynamon, mi贸d, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Kaczk臋 nacieramy sol膮, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lod贸wce. Nast臋pnie wype艂niamy wn臋trze kaczki wcze艣niej przygotowanym farszem i zaszywamy j膮.
Do rozgrzanego piekarnika do 175 o C wstawiamy kaczk臋 umieszczon膮 w naczyniu 偶aroodpornym, pieczemy pod przykryciem od 1,5 do 2 godzin. Co 30 minut podlewamy j膮 powsta艂ym sosem. Na godzin臋 przed ko艅cem pieczenia wlewamy wino, a na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokryw臋 aby kaczka si臋 przyrumieni艂a.

Smacznego
聽