SKŁADNIKI :
- 1 kg wołowiny
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 200 g boczku
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- świeża kolendra
- czosnek, słodka papryka, tymianek, oregano, rozmaryn
- 1,5 białej cebuli
- bulion wołowy
- 1/4 l czerwonego wina
- sól zmiękczająca mięso
- pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso. Mięso solimy i pietrzyny
Po usmażeniu mięso wkładamy do głębokiego garnka. Na tłuszczu po mięsie wołowym smażymy cebulę którą uprzednio siekamy w kostkę. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do garnka z mięsem całość zalewamy bulionem poniżej wysokości mięsa. Do naszego wywaru wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny.
Paprykę należy pokroić paski natomiast marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
Po około godzinie gotowania do garnka dodajemy marchewkę i doprawiamy czosnkiem i papryką.
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu paprykę i pozostałe przyprawy.Płatki chili dodajemy w małych ilościach i smakujemy, czy potrawa nie będzie za ostra.
Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego
