Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- gałązki świeżego tymianku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Myjemy pierś z kurczaka i wycieramy ją ręcznikami papierowymi. Usuwamy pozostałe kości włókna i ścięgna. Piersi z kurczaka przecinamy w poprzek zaczynając od najgrubszej części tak aby uzyskać dwa cieńsze kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem z każdej ze stron. w miseczce wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, drobno posiekany czosnek tymianek oraz oliwę z oliwek. Piersi obtaczamy w marynacie i odstawiamy na dziesięć minut. Najlepiej piersi potrzymać w marynacie przez noc w lodówce. Na rozgrzany grill układamy kawałki mięsa i grilujemy około 5 - 6 minut każdą ze stron. Gdy pojawią się na piersi ciemne paski wtedy przekładamy pierś na druga stronę. Mięso podczas grilowania ruszamy jak najrzadziej aby było chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku. W połowie grilowania po przekręceniu mięsa układamy na kawałkach kurczaka gałązki tymianku aby się trochę podsuszył i wzbogacił smak. Można podawać piersi z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz z pieczywem czosnkowym. Do piersi pasują także zielone oliwki.

Smacznego
