^Back To Top
Sk艂adniki:
Myjemy pier艣 z kurczaka i wycieramy j膮 r臋cznikami papierowymi. Usuwamy pozosta艂e ko艣ci w艂贸kna i 艣ci臋gna. Piersi z kurczaka przecinamy w poprzek zaczynaj膮c od najgrubszej cz臋艣ci tak aby uzyska膰 dwa cie艅sze kawa艂ki mi臋sa. Tak przygotowane mi臋so rozbijamy delikatnie t艂uczkiem i opr贸szamy sol膮 i pieprzem z ka偶dej ze stron. w miseczce wymiesza膰 sok i drobno start膮 sk贸rk臋 z po艂贸wki cytryny, drobno posiekany czosnek tymianek oraz oliw臋 z oliwek. Piersi obtaczamy w marynacie i odstawiamy na dziesi臋膰 minut. Najlepiej piersi potrzyma膰 w marynacie przez noc w lod贸wce. Na rozgrzany grill uk艂adamy kawa艂ki mi臋sa i grilujemy oko艂o 5 - 6 minut ka偶d膮 ze stron. Gdy pojawi膮 si臋 na piersi ciemne paski wtedy przek艂adamy pier艣 na druga stron臋. Mi臋so podczas grilowania ruszamy jak najrzadziej aby by艂o chrupi膮ce na zewn膮trz a soczyste w 艣rodku. W po艂owie grilowania po przekr臋ceniu mi臋sa uk艂adamy na kawa艂kach kurczaka ga艂膮zki tymianku aby si臋 troch臋 podsuszy艂 i wzbogaci艂 smak. Mo偶na podawa膰 piersi z pesto z orzech贸w laskowych i bazylii oraz z pieczywem czosnkowym. Do piersi pasuj膮 tak偶e zielone oliwki.

Smacznego