Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży w kostce
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- koncentrat pomidorowy
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 20 dag kiełbasy
- 1 szklanka tartego sera żółtego
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- 2 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona lub zielona papryka papryka
Mąkę wsypujemy mąkę, drorzdze kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Wlewamy 0,5 szklanki wody do miski i wszystko mieszamy. Ciasto zakrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie gdy ciasto wyrasta kroimy pieczarki w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, ogórki kroimy w plasterki, siekamy zioła, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski oraz ścieramy ser. Do ciasta dodajemy olej i wodę oraz solimy po czym wyrabiamy je starannie. Ciasto nakrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na placek. Smarujemy brytfankę olejem i układamy w niej ciasto tak aby było równomiernie rozprowadzone. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym a na niego wykładamy przygotowane wcześniej składniki, Przyprawiamy wedle uznania ziołami, solimy pieprzymy a na koniec posypujemy wszystko serem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy do niego pizzę na 20 do 30 minut.
Smacznego
