Składniki:

Ciasto:

  1. 0,5 kg mąki pszennej
  2. 50 g drożdży w kostce
  3. 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  4. 3/4 szklanki ciepłej wody
  5. 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  1. koncentrat pomidorowy
  2. 20 dag wędzonego boczku
  3. 3 średnie ogórki konserwowe
  4. 20 dag kiełbasy
  5. 1 szklanka tartego sera żółtego
  6. sól
  7. pieprz
  8. oregano
  9. bazylia
  10. 2 duże cebule
  11. 500 g pieczarek
  12. 1 czerwona lub zielona papryka papryka

Mąkę wsypujemy mąkę, drorzdze kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Wlewamy 0,5 szklanki wody do miski i wszystko mieszamy. Ciasto zakrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie gdy ciasto wyrasta kroimy pieczarki w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, ogórki kroimy w plasterki, siekamy zioła, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski oraz ścieramy ser. Do ciasta dodajemy olej i wodę oraz solimy po czym wyrabiamy je starannie. Ciasto nakrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na placek. Smarujemy brytfankę olejem i układamy w niej ciasto tak aby było równomiernie rozprowadzone. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym a na niego wykładamy przygotowane wcześniej składniki, Przyprawiamy wedle uznania ziołami, solimy pieprzymy a na koniec posypujemy wszystko serem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy do niego pizzę na 20 do 30 minut.

Smacznego