Składniki

Ciasto do pizzy:

  1. Półtorej szklanki mąki pszennej (typ 550 lub około stanowczo wystarcza)
  2. Dwie łyżki oliwy lub oleju
  3. Pół łyżeczki soli
  4. Pół łyżeczki cukru
  5. Pół szklanki letniej wody (temperatura wody jest ważna, optymalnie: 35-38 stopni)
  6. Drożdże – około 15-20 g. świeżych lub 3-4 g. w proszku

Sos:

  1. 3-4 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 3 łyżki świeżych ziół (oregano, bazylia)
  4. 3 łyżki przegotowanej wody
  5. sól i pieprz do smaku
  6. pół łyżki cukru

Dodatki:

  1. 100-150 g. sera mozarella
  2. 70-100 g. szynki
  3. 150-170 g. ananasa z puszki

 

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy oliwę /olej oraz drożdże (w wypadku użycia drożdży suchych)
W szklance rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże (w wypadku użycia drożdży świeżych)
Zawartość szklanki wlewamy do miski
W pierwszym etapie ciasto najwygodniej mieszać łyżką
Ugniatamy ciasto dłońmi. Powinno być ono sprężyste.
Jeżeli ciasto zbyt się lepi należy dosypać odrobinę mąki
Po uformowaniu kuli przykrywamy miskę
Ciasto powinno dojrzewać przez 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej olejem lub oliwą blaszce do pieczenia
Jeżeli nie posiadamy pieca do pizzy polecamy wstępne podpieczenie samego ciasta w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250 stopni przez kilka minut przed nałożeniem składników (dzięki temu ciasto będzie dobrze dopieczone)

 

Sos:

Pastę pomidorową mieszamy z wodą oraz cukrem
dodajemy czosnek (najlepiej zmiażdżony lub mocno posiekany)
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Dodajemy zioła
Odstawiamy sos na ok. 30 minut

 

Dodatki:

Smarujemy sosem całą powierzchnię ciasta
Mozarellę ścieramy na tarce lub kroimy na drobne kawałki
Równomiernie posypujemy pizze serem
Kroimy szynkę na drobne kawałki i układamy na pizzy
Kroimy krazki ananasa na małe kawałki
Kładziemy pokrojone kawałki ananasa na pizzy
Wstawiamy pizze do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia się na obrzeżach ciasta oraz roztopienia sera


Smacznego