^Back To Top
Sk艂adniki
Ciasto do pizzy:
Sos:
Dodatki:
聽
Ciasto:
Do miski wsypujemy m膮k臋 oraz dodajemy oliw臋 /olej oraz dro偶d偶e (w wypadku u偶ycia dro偶d偶y suchych)
W szklance rozpuszczamy cukier, s贸l oraz dro偶d偶e (w wypadku u偶ycia dro偶d偶y 艣wie偶ych)
Zawarto艣膰 szklanki wlewamy do miski
W pierwszym etapie ciasto najwygodniej miesza膰 艂y偶k膮
Ugniatamy ciasto d艂o艅mi. Powinno by膰 ono spr臋偶yste.
Je偶eli ciasto zbyt si臋 lepi nale偶y dosypa膰 odrobin臋 m膮ki
Po uformowaniu kuli przykrywamy misk臋
Ciasto powinno dojrzewa膰 przez 20-30 minut w ciep艂ym pomieszczeniu
Po wyro艣ni臋ciu rozwa艂kowujemy ciasto i uk艂adamy na wysmarowanej olejem lub oliw膮 blaszce do pieczenia
Je偶eli nie posiadamy pieca do pizzy polecamy wst臋pne podpieczenie samego ciasta w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250 stopni przez kilka minut przed na艂o偶eniem sk艂adnik贸w (dzi臋ki temu ciasto b臋dzie dobrze dopieczone)
聽
Sos:
Past臋 pomidorow膮 mieszamy z wod膮 oraz cukrem
dodajemy czosnek (najlepiej zmia偶d偶ony lub mocno posiekany)
Doprawiamy sol膮 i pieprzem do smaku
Dodajemy zio艂a
Odstawiamy sos na ok. 30 minut
聽
Dodatki:
Smarujemy sosem聽ca艂膮 powierzchni臋 ciasta
Mozarell臋 艣cieramy na tarce lub kroimy na drobne kawa艂ki
R贸wnomiernie posypujemy pizze serem
Kroimy szynk臋 na drobne kawa艂ki i uk艂adamy na pizzy
Kroimy krazki ananasa na ma艂e kawa艂ki
K艂adziemy pokrojone kawa艂ki ananasa na pizzy
Wstawiamy pizze do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika i pieczemy a偶 do zarumienienia si臋 na obrze偶ach ciasta oraz roztopienia sera
Smacznego