^Back To Top





logo

Zaloguj si臋

Przegl膮d artyku艂贸w

Dzisiaj 399

Wczoraj 467

W zesz艂ym tygodniu 399

W zesz艂ym miesi膮cu 7461

Wszystkie odwiedziny 834813

Currently are 26 guests and no members online

Sk艂adniki

na ciasto:

1. 5 dag 艣wie偶ych dro偶d偶y
2. 3 szklanki m膮ki
3. 1 jajko
4. 3 艂y偶ki oleju
5. 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki gor膮cej wody
6. szczypta soli
7. p艂aska 艂y偶eczka cukru

na farsz:

1. 70 dag pieczarek

2. 2 艣rednie cebule
3. 1 czerwona papryka
4. s贸l, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
5. 30 dag sera 偶贸艂tego

na sos:


1. 3 艂y偶ki koncentratu
2. 2 艂y偶ki wody
3. 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
4. 2 z膮bki czosnku
5. s贸l, pieprz, p贸艂 艂y偶eczki cukru, oregano, bazylia

Spos贸b przygotowania:

Ciasto: 3 szklanki m膮ki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone dro偶d偶e, jajko, olej, s贸l i cukier. Do po艂owy szklanki zimnego mleka dolewamy p贸艂 szklanki gor膮cej wody, tak, 偶e wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy j膮 do ciasta i mieszamy najpierw 艂y偶k膮, a potem wyrabiamy r臋cznie. Ciasto zaczyna si臋 bardzo klei膰, posypujemy co jaki艣 czas r臋ce m膮k膮 i dalej wygniatamy, a偶 ciasto nie b臋dzie takie lepkie. Staramy si臋 nie dosypywa膰 za du偶o m膮ki, poniewa偶 im wi臋cej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie sp贸d pizzy. Ciasto przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy na 30 minut do wyro艣ni臋cia w ciep艂e miejsce.

Farsz: pieczarki myjemy wod膮, nast臋pnie szatkujemy na tarce lub kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostk臋聽 i obsma偶amy na patelni, a偶 si臋 zeszkli. Dodajemy pieczarki i sma偶ymy do momentu, a偶 odparuje z nich woda. Pod koniec sma偶enia dodajemy pokrojon膮 w kostk臋 czerwon膮 papryk臋 i聽 przyprawiamy sol膮, pieprzem, ostr膮 papryk膮, bazyli膮, oregano.

Sos do pizzy: 3 艂y偶ki koncentratu rozcie艅czamy wod膮 i oliw膮, dodajemy odrobin臋 cukru, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, s贸l, pieprz, bazyli臋, oregano i dok艂adnie mieszamy. Ciasto rozwa艂kowujemy na blacie, przek艂adamy do p艂askiej blachy z piekarnika,wy艂o偶on膮 wcze艣niej papierem do pieczenia. Smarujemy sp贸d sosem do pizzy, wyk艂adamy r贸wnomiernie farsz i posypujemy startym, 偶贸艂tym serem. Wk艂adamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.

Tak膮 pizza mo偶na tak偶e wzbogaci膰 o inne dodatki jak na przyk艂ad plasterki boczku lub szynki.

Smacznego.

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy