Składniki:

  1. około 600 gram mąki tortowej,
  2. 2 szklanki gorącej przegotowanej wody,
  3. 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  4. 1 opakowanie sera feta,
  5. Masło,
  6. śmietana,
  7. 2 ząbki czosnku,
  8. sól, pieprz

Rozpuszczamy na patelni dwie łyżki masła i dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko na patelni aż szpinak się rozmrozi. Gdy to nastąpi dodajemy ser feta. Przeciskamy przez praskę czosnek i wrzucamy na patelnię. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i podgrzewając na patelni kilka minut. Zawartość patelni przeciskamy przez sito w celu odciśnięcia nadmiaru wody.

Przesiewamy do miski mąkę przez sito, w wodzie rozpuszczamy 4 łyżki masła i dodajemy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Na stolnicy rozprowadzamy warstwę mąki i kładziemy na nie ciasto. Dobrze je wyrabiamy. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy je wilgotną ścierką i odstawiamy na około 20 do 30 minut. Ciasto kroimy na 3 równe części i rozwałkowujemy. Przy użyciu szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Nakładamy na środek kółka łyżkę farszu składamy kółko z ciasta na pół i zlepiamy ranty i tak do wyczerpania ciasta i farszu. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej pierogi. Dodajemy do wody trochę oleju. Pierogi gotujemy około 3 minut aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi po wyjęciu z wody polewamy małą ilością oleju. Pierogi najlepiej smakują ze skwarkami.

Smacznego