^Back To Top
Sk艂adniki:
Rozpuszczamy na patelni dwie 艂y偶ki mas艂a i dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko na patelni a偶 szpinak si臋 rozmrozi. Gdy to nast膮pi dodajemy ser feta. Przeciskamy przez prask臋 czosnek i wrzucamy na patelni臋. Solimy i pieprzymy. Dok艂adnie mieszamy i podgrzewaj膮c na patelni kilka minut. Zawarto艣膰 patelni przeciskamy przez sito w celu odci艣ni臋cia nadmiaru wody.
Przesiewamy do miski m膮k臋 przez sito, w wodzie rozpuszczamy 4 艂y偶ki mas艂a i dodajemy do miski, dodajemy 0,5 艂y偶eczki soli. Wszystko dok艂adnie mieszamy. Na stolnicy rozprowadzamy warstw臋 m膮ki i k艂adziemy na nie ciasto. Dobrze je wyrabiamy. Ciasto wk艂adamy do miski przykrywamy je wilgotn膮 艣cierk膮 i odstawiamy na oko艂o 20 do 30 minut. Ciasto kroimy na 3 r贸wne cz臋艣ci i rozwa艂kowujemy. Przy u偶yciu szklanki wykrawamy z ciasta k贸艂ka. Nak艂adamy na 艣rodek k贸艂ka 艂y偶k臋 farszu sk艂adamy k贸艂ko z ciasta na p贸艂 i zlepiamy ranty i tak do wyczerpania ciasta i farszu. W garnku zagotowujemy osolon膮 wod臋 i wrzucamy do niej pierogi. Dodajemy do wody troch臋 oleju. Pierogi gotujemy oko艂o 3 minut a偶 wyp艂yn膮 na powierzchni臋. Pierogi po wyj臋ciu z wody polewamy ma艂膮 ilo艣ci膮 oleju. Pierogi najlepiej smakuj膮 ze skwarkami.
Smacznego