Składniki:
- 3-4 duże cebule
- 2 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szklanka mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka granulowanego czosnku
- olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości 10-15 mm. krążki rozdzielamy wkładamy do miseczki i na 20 minut zalewamy zimną wodą. Po tym czasie z krążków usuwamy cienką przezroczystą błonę która powinna odkleić się w wodzie. Mieszamy ze sobą bułkę tartą zioła, sól oraz czosnek. Krążki panierujemy obtaczając je w mące następnie w jajku a na koniec w bułce z dodatkami. W garnku rozgrzewamy olej około 3 -4 centymetry i smażymy na nim krąrzki do chwili gdy się zrumienią. Wyjmujemy i usuwamy nadmiar oleju papierowymi ręcznikami.
Smacznego
