^Back To Top





logo

Zaloguj si臋

Przegl膮d artyku艂贸w

Dzisiaj 22

Wczoraj 427

W zesz艂ym tygodniu 449

W zesz艂ym miesi膮cu 7511

Wszystkie odwiedziny 834863

Currently are 26 guests and no members online

Sk艂adniki:

  1. 2 szklanki m膮ki (35 dag)
  2. jajko
  3. szczypta soli
  4. 60 dag jag贸d
  5. 5 dag cukru
  6. szczypta cynamonu
  7. szklanka 艣mietany

Przesiewamy m膮k臋, wbijamy do niej jajka i dolewamy 0,5 szklanki goracej wody delikatnie solimy i ugniata膰 a偶 ciasto b臋dzie g艂adkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwa艂kowujemy i wykrawamy z niego k贸艂ka szklanka lub form膮 do pierog贸w. Jagody myjemy i odstawiamy do wyschni臋cia posypujemy je cynamonem. Na ka偶dy kr膮偶ek ciasta nak艂adamy 艂y偶eczk臋 jag贸d dodajemy p贸艂 艂y偶eczki cukru. Ciasto sk艂adamy na p贸艂 i zagniatamy starannie kraw臋dzie. W szerokim garnku zagotowujemy wod臋 i lekko j膮 solimy. Pierogi wrzucamy do gotuj膮cej si臋 wody i nakrywamy pokrywk膮. Kiedy pierogi wyp艂yn膮 gotujemy je jeszcze przez 2 minuty bez przykrycia. Wyjmujemy z wody odcedzamy na sicie. Pierogi podajemy polane 艣mietan膮.

Smacznego

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy