^Back To Top
Sk艂adniki:
Przesiewamy m膮k臋, wbijamy do niej jajka i dolewamy 0,5 szklanki goracej wody delikatnie solimy i ugniata膰 a偶 ciasto b臋dzie g艂adkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwa艂kowujemy i wykrawamy z niego k贸艂ka szklanka lub form膮 do pierog贸w. Jagody myjemy i odstawiamy do wyschni臋cia posypujemy je cynamonem. Na ka偶dy kr膮偶ek ciasta nak艂adamy 艂y偶eczk臋 jag贸d dodajemy p贸艂 艂y偶eczki cukru. Ciasto sk艂adamy na p贸艂 i zagniatamy starannie kraw臋dzie. W szerokim garnku zagotowujemy wod臋 i lekko j膮 solimy. Pierogi wrzucamy do gotuj膮cej si臋 wody i nakrywamy pokrywk膮. Kiedy pierogi wyp艂yn膮 gotujemy je jeszcze przez 2 minuty bez przykrycia. Wyjmujemy z wody odcedzamy na sicie. Pierogi podajemy polane 艣mietan膮.
Smacznego