Składniki:
- 2 szklanki mąki (35 dag)
- jajko
- szczypta soli
- 60 dag jagód
- 5 dag cukru
- szczypta cynamonu
- szklanka śmietany
Przesiewamy mąkę, wbijamy do niej jajka i dolewamy 0,5 szklanki goracej wody delikatnie solimy i ugniatać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka szklanka lub formą do pierogów. Jagody myjemy i odstawiamy do wyschnięcia posypujemy je cynamonem. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę jagód dodajemy pół łyżeczki cukru. Ciasto składamy na pół i zagniatamy starannie krawędzie. W szerokim garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i nakrywamy pokrywką. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy je jeszcze przez 2 minuty bez przykrycia. Wyjmujemy z wody odcedzamy na sicie. Pierogi podajemy polane śmietaną.
Smacznego
