Składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- 2 marchewki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- garść kiełków fasoli mung
- garść grzybów mun
- 100 gramów makaronu sojowego – zaparzonego
- garść grubego szczypioru
- opcjonalnie drobno pokrojona cebula
- sól, pieprz, 4 łyżki sosu sojowego
- papier ryżowy do zawijania sajgonek
- olej do smażenia
Marchew ścieramy na tarce, grzyby mun zaparzamy i kroimy w cienkie paseczki, kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy szczypior, cebulę i kiełki fasoli mung.
Zaparzamy makaron sojowy i po przelaniu zimną wodą kroimy, żeby zbytnio nie ciągnął się w sajgonkach.
Wszystkie składniki mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Papier ryżowy wkładamy na sekundę do miski z wodą, następnie przekładamy na talerz i rozkładamy na nim farsz – papier powinien zmięknąć w ciągu 30 sekund – gdy będzie miękki i nie będzie się kruszył zawijamy sajgonki.
Rozgrzewamy w garnku lub na głębokiej patelni sporą ilość oleju – około 1/2 litra. Smażymy sajgonki w wysokiej temperaturze, aż zarumienią się lekko.
Warto świeżo usmażone przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego
