Składniki:

  1. pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  2. 2 marchewki
  3. 4 liście kapusty pekińskiej
  4. garść kiełków fasoli mung
  5. garść grzybów mun
  6. 100 gramów makaronu sojowego – zaparzonego
  7. garść grubego szczypioru
  8. opcjonalnie drobno pokrojona cebula
  9. sól, pieprz, 4 łyżki sosu sojowego
  10. papier ryżowy do zawijania sajgonek
  11. olej do smażenia

Marchew ścieramy na tarce, grzyby mun zaparzamy i kroimy w cienkie paseczki, kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy szczypior, cebulę i kiełki fasoli mung.

Zaparzamy makaron sojowy i po przelaniu zimną wodą kroimy, żeby zbytnio nie ciągnął się w sajgonkach.

Wszystkie składniki mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.

Papier ryżowy wkładamy na sekundę do miski z wodą, następnie przekładamy na talerz i rozkładamy na nim farsz – papier powinien zmięknąć w ciągu 30 sekund – gdy będzie miękki i nie będzie się kruszył zawijamy sajgonki.

Rozgrzewamy w garnku lub na głębokiej patelni sporą ilość oleju – około 1/2 litra. Smażymy sajgonki w wysokiej temperaturze, aż zarumienią się lekko.

Warto świeżo usmażone przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego