Składniki:

  1. 200 g ziemniaków
  2. 200 g twarogu
  3. 150 g mąki pszennej
  4. 150 g mąki ziemnaczanej
  5. 1 jajko * sól do smaku

Ziemniaki gotujemy i czekamy aż  nam lekko ostygną . Ziemniaki mielimy razem z serem w maszynce. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną , sól , wyrabamy ciasto na jednolitą masę. Z wyrobionego ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm. Gdy już mamy przygotowane wałki lekko je spłaszczamy naprzykład przy użyciu noża kroimy je na ukośne kluski. Do garnka z gotująca się wodą wsypujemy około 1 łyżki soli  i dajemy nasze kluski. Gotować aż wypłyną na wierzch ok 2 min. Do smaku można dodać na talerz roztopione masło z cukrem lub polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem