Składniki:


1. Długi plaster bułki

2. 1,5 dag masła

3. 1 ugotowane na twardo jajko

4. 2-3 łyżki startego chrzanu

5. 2-3 łyżki śmietany

6.cukier, sól i kwasek cytrynowy

7. 10 dag szynki

8. 3 dag korniszonów lub 10 dag kwaszonego ogórka lub 1 pomidor

 

Bułkę należy pokroić w długie plastry. Najpierw odkrawamy końce bułki a następnie kroimy ją podłużnie na trzy części. Jajko obieramy a następnie kroimy w cząstki. Chrzan mieszamy razem ze śmietana tak aby uzyskać gęstą masę i przyprawiamy ją cukrem, solą oraz kwaskiem cytrynowym. Ma plaster bułki nakładamy z jednej strony pasy bądź ruloniki z szynki, na środku układamy cząstki jajka a po drugiej stronie smarujemy bułkę masą chrzanową. Przybieramy korniszonem bądź kwaszonym ogórkiem lub pomidorem. Tak przygotowany plaster bułki kroimy w poprzek (z plastra przygotowanego ze standardowej bułki powinno nam wyjść około 8 kawałków)


Smacznego.