Składniki:

Kotlety:

  1. 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  2. 1 mała cebula
  3. sól, pieprz do smaku

Bułki:

  1. 3,5-4 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka ciepłej wody
  3. 1/3 szklanki oleju
  4. 1/4 szklanki cukru
  5. 1 jajko
  6. 2 łyżki suchych drożdży
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 1 jajko do posmarowania i sezam do posypania

Sos:

  1. pół cebuli
  2. 3-4 ogórki konserwowe
  3. 3/4 małego słoika maj
  4. 1 łyżka musztardy
  5. 1 łyżka czosnku granulowanego
  6.   pół łyżeczki octu winnego
  7. 1 łyżeczka cukru
  8. szczypta soli i pieprzu do smaku

Dodatki:

  1. sałata lodowa
  2. pomidor
  3. ogórki konserwowe
  4. czerwona cebula
  5. ser żółty

 

Przygotowujemy bułki. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy drożdże, dodajemy olej i cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 min
po tym czasie dodajemy jajko, sól i mąkę i zagniatamy ciasto.
Wstępnie zarobione ciasto przekładamy z miski na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne, jeśli trzeba podsypujemy lekko mąką
wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kulkę lekko spłaszczamy
odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na około 10 min.
po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu
pieczemy ok. 10-14 min w temperaturze 220°C
upieczone bułeczki studzimy.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, mieszamy wszystko dokładnie, formujemy niezbyt grube kotlety i smażymy na brązowo z obu stron
Cebulkę i ogórki konserwowe bardzo drobno kroimy, dodajemy majonez lub jogurt grecki, sól, pieprz, ocet, musztardę, cukier, mieszamy dokładnie, odkładamy na trochę do lodówki.
Bułki na hamburgery podgrzewamy w piekarniku lub na patelni grillowej, po wyjęciu każdą połówkę smarujemy sosem, na jedną część nakładamy garść drobno pokrojonej sałaty lodowej, kotleta, plaster sera, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka konserwowego i plasterek czerwonej cebuli, przykrywamy drugą połówką bułki.

Smacznego