^Back To Top
Sk艂adniki:
Kotlety:
Bu艂ki:
Sos:
Dodatki:
聽
Przygotowujemy bu艂ki. Do du偶ej miski wlewamy ciep艂膮 wod臋, rozpuszczamy dro偶d偶e, dodajemy olej i cukier, mieszamy i odstawiamy w ciep艂e miejsce na ok. 5 min
po tym czasie dodajemy jajko, s贸l i m膮k臋 i zagniatamy ciasto.
Wst臋pnie zarobione ciasto przek艂adamy z miski na wysypan膮 m膮k膮 stolnic臋 i wyrabiamy ok. 5 minut, a偶 ciasto zrobi si臋 g艂adkie i elastyczne, je艣li trzeba podsypujemy lekko m膮k膮
wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 cz臋艣ci, z ka偶dej formujemy kulk臋 i przek艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, ka偶d膮 kulk臋 lekko sp艂aszczamy
odstawiamy przykryte czyst膮 艣ciereczk膮 w ciep艂e miejsce na oko艂o 10 min.
po tym czasie bu艂ki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu
pieczemy ok. 10-14 min w temperaturze 220掳C
upieczone bu艂eczki studzimy.
Mi臋so wk艂adamy do miski, dodajemy bardzo drobno posiekan膮 cebul臋, 3/4 艂y偶eczki soli, 1 艂y偶eczk臋 pieprzu, mieszamy wszystko dok艂adnie, formujemy niezbyt grube kotlety i sma偶ymy na br膮zowo z obu stron
Cebulk臋 i og贸rki konserwowe bardzo drobno kroimy, dodajemy majonez lub jogurt grecki, s贸l, pieprz, ocet, musztard臋, cukier, mieszamy dok艂adnie, odk艂adamy na troch臋 do lod贸wki.
Bu艂ki na hamburgery podgrzewamy w piekarniku lub na patelni grillowej, po wyj臋ciu ka偶d膮 po艂贸wk臋 smarujemy sosem, na jedn膮 cz臋艣膰 nak艂adamy gar艣膰 drobno pokrojonej sa艂aty lodowej, kotleta, plaster sera, plaster pomidora, kilka plasterk贸w og贸rka konserwowego i plasterek czerwonej cebuli, przykrywamy drug膮 po艂贸wk膮 bu艂ki.
Smacznego