Składniki:
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki wody
- kostka rosołowa
- sól, pieprz, ostra papryka, Vegeta
- 6 papryk
- 125g ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 2 x ser mozzarella (jedno opakowanie 125g)
- troszkę tartego sera żółtego
- jajko
- bułka
Gotujemy w osolonej wodzie ryż. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę . Bułkę namaczamy w wodzie a następnie odsączamy. Ser mozzarella kroimy w kostkę W miseczce mieszamy razem bułkę, mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, ser mozzarella, ser żółty, ugotowany ryż. i przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą i papryką do smaku. Od papryk odcinamy kapelusze i wydrążamy je w środku. Do środka papryk nakładamy przygotowany farsz i nakładamy od góry obcięte kapelusiki. Tak przygotowane papryczki ustawiamy pionowo w głębokim naczyniu, podlewamy wodą do której dorzucamy kostkę rosołową. Wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40- 50 min.
Smacznego
