Składniki:

Farsz

  1. Cebula 400 gramów
  2. Margaryna 100 gramów
  3. Mąka pszenna 1 kilogram
  4. Twaróg półtłusty 500 gramów
  5. Ziemniaki 500 gramów

Ciasto

  1. 450 g mąki pszennej
  2. duża szczypta soli
  3. 375 ml gorącej wody
  4. 50 g masła

 

Mąkę przesiewamy i dodajemy do  niej sól wszystko wsypujemy do miski. Masło roztapiamy w gorącej wodzie i pomału wlewamy do maki starannie mieszając. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto które wygniatamy przez około 7 do 8 minut, podsypując w miarę potrzebyi mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto włożyć do miski nakryć ścierką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wygniatamy ciasto na stolnicy jeszcze przez minutę do dwuch. Ciasto dzielimy na cztery kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na 2 - 3 milimetrowy placek. Aby ciasto nie kleiło się do stolnicy i wałka należy obsypać je mąką.

Cebulę kroimy w cienką kostkę i smażymy do zeszklenia na patelni tak aby miała złocisty kolor. Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól i gotujemy w niej ziemniaki do osiągnięcia miękkości. Następnie ugotowane ziemniaki należy dokładnie utłuc. Ziemniaki cebulę, twaróg oraz pokaźną ilość pieprzu i soli mieszamy dokładnie razem.

Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy kółka i nakładamy na ich środek łyżkę farszu tak by ten pomieścił się wewnątrz pieroga. Ciasto składamy na pół i zagniatamy dokładnie palcami ranty. Zagniecione pierogi układamy na stolnicy posypanej mąką aby uniknąć ich przyklejenia się do powierzchni. W garnku zagotowujemy osoloną wodę do której dodajemy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do wrzątku w takiej ilości aby uniknąć ich sklejenia. Gotujemy na małym ogniu do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Gdy pierogi wypłyną gotujemy je jeszcze przez półtorej minuty. Sprawdzamy wyławiając jednego pieroga czy nasz produkt jest gotowy, jeżeli tak wszystkie pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerz.

Tak przygotowane pierogi można podawać same lub ze śmietaną lub z pokrojonym w kostkę i przesmażonym boczkiem.

Smacznego