^Back To Top
聽
Sk艂adniki:
Farsz
Ciasto
聽
M膮k臋 przesiewamy i dodajemy do聽 niej s贸l wszystko wsypujemy do miski. Mas艂o roztapiamy w gor膮cej wodzie i poma艂u wlewamy do maki starannie mieszaj膮c. Stolnic臋 posypujemy m膮k膮 i wyk艂adamy na ni膮 ciasto kt贸re wygniatamy przez oko艂o 7 do 8 minut, podsypuj膮c w miar臋 potrzebyi m膮k膮, tak aby ciasto si臋 nie klei艂o. Wyrobione ciasto w艂o偶y膰 do miski nakry膰 艣cierk膮 i odstawi膰 na 30 minut. Po tym czasie wygniatamy ciasto na stolnicy jeszcze przez minut臋 do dwuch. Ciasto dzielimy na cztery kawa艂ki i ka偶dy z nich rozwa艂kowujemy na 2 - 3 milimetrowy placek. Aby ciasto nie klei艂o si臋 do stolnicy i wa艂ka nale偶y obsypa膰 je m膮k膮.
Cebul臋 kroimy w cienk膮 kostk臋 i sma偶ymy do zeszklenia na patelni tak aby mia艂a z艂ocisty kolor. Do garnka wlewamy wod臋 dodajemy s贸l i gotujemy w niej ziemniaki do osi膮gni臋cia mi臋kko艣ci. Nast臋pnie ugotowane ziemniaki nale偶y dok艂adnie ut艂uc. Ziemniaki cebul臋, twar贸g oraz poka藕n膮 ilo艣膰 pieprzu i soli mieszamy dok艂adnie razem.
Z ciasta za pomoc膮 szklanki wycinamy k贸艂ka i nak艂adamy na ich 艣rodek 艂y偶k臋 farszu tak by ten pomie艣ci艂 si臋 wewn膮trz pieroga. Ciasto sk艂adamy na p贸艂 i zagniatamy dok艂adnie palcami ranty. Zagniecione pierogi uk艂adamy na stolnicy posypanej m膮k膮 aby unikn膮膰 ich przyklejenia si臋 do powierzchni. W garnku zagotowujemy osolon膮 wod臋 do kt贸rej dodajemy 艂y偶k臋 oleju. Pierogi wrzucamy do wrz膮tku w takiej ilo艣ci aby unikn膮膰 ich sklejenia. Gotujemy na ma艂ym ogniu do momentu wyp艂yni臋cia pierog贸w na powierzchni臋. Gdy pierogi wyp艂yn膮 gotujemy je jeszcze przez p贸艂torej minuty. Sprawdzamy wy艂awiaj膮c jednego pieroga czy nasz produkt jest gotowy, je偶eli tak wszystkie pierogi wy艂awiamy 艂y偶k膮 cedzakow膮 i uk艂adamy na talerz.
Tak przygotowane pierogi mo偶na podawa膰 same lub ze 艣mietan膮 lub z pokrojonym w kostk臋 i przesma偶onym boczkiem.
Smacznego
聽