聽
Sk艂adniki:
聽
- 300g makaronu tagliatelle
- 100 艂ososia w臋dzonego
- 35g suszonych pomidor贸w
- 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
- 1 z膮bek czosnku
- 250ml 艣mietana krem贸wka
- 20g posiekanego szczypiorku
- 2 艂y偶eczki soku z cytryny
- s贸l
- pieprz
聽
Do du偶ego garnka wlewamy wod臋 zagotowujemy i wrzucamy do niego makaron. Makaron gotujemy na al dente. 艁ososia kroimy na kawa艂ki wielko艣ci jednego k臋sa. Pomidory kroimy w cienkie jak najd艂u偶sze paski. Czosnek wyciskamy wyciskark膮 lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliw臋聽 i wrzucamy na ni膮 czosnek. Chwil臋 podsma偶amy na ma艂ym ogniu ca艂y czas mieszaj膮c. Na patelni臋 dodajemy 艣mietan臋, pieprz, s贸l i 15 g szczypiorku. Podsma偶amy na patelni a偶 wszystko zawrze. Zmniejszamy ogie艅 i sma偶ymy ca艂y czas mieszaj膮c a偶 sos zacznie g臋stnie膰. Dodajemy 艂ososia, sok z cytryny oraz suszone pomidory i dok艂adnie wymiesza膰. Przytrzyma膰 chwilk臋 na ogniu. Odlany makaron mieszamy z tak przyrz膮dzonym sosem. Nak艂adamy na talerze i posypujemy po wierzchu pozosta艂ym szczypiorkiem.
聽
Smacznego
聽