Składniki:
- 2 cebule
- 1 dużą marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g boczku
- 500 g mięsa mielonego
- 5 łyżek oliwy
- 2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Oregano
- Sok z cytryny
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- pół szklanki śmietany 30 %
- 500 g makaronu spaghetti
Przygotowujemy sos
Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w paski wytopiamy na oliwie. Dodajemy do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażymy na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino. Mieszamy aż odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy oregano i pieprzem. Dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszamy, gotujemy 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.
Następnie gotujemy makaron i podajemy go z sosem. Na wierzchu można posypać nasze danie startym żółtym serem.

Smacznego
