Składniki:

  1. 2 cebule
  2. 1 dużą marchewka
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 200 g boczku
  5. 500 g mięsa mielonego
  6. 5 łyżek oliwy
  7. 2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
  8. 2 łyżki przecieru pomidorowego
  9. Oregano
  10. Sok z cytryny
  11. 2 szklanki bulionu mięsnego
  12. pół szklanki śmietany 30 %
  13. 500 g makaronu spaghetti

Przygotowujemy sos

Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w paski wytopiamy na oliwie. Dodajemy do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażymy na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino. Mieszamy aż odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy oregano i pieprzem. Dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszamy, gotujemy 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.

Następnie gotujemy makaron i podajemy go z sosem. Na wierzchu można posypać nasze danie startym żółtym serem.

Smacznego