^Back To Top





logo

Zaloguj się

Przegląd artykułów

Dzisiaj 23

Wczoraj 427

W zeszłym tygodniu 450

W zeszłym miesiącu 7512

Wszystkie odwiedziny 834864

Currently are 24 guests and no members online

 

Składniki:

  1. 2 szklanki suchego ryżu (ok. 4 torebki)
  2. 2 piersi z kurczaka
  3. trochę słodkiej papryki
  4. sól i pieprz
  5. 2 średnie cebule

zalewa:

  1. 4 szklanki wody
  2. 1 łyżka słodkiej papryki
  3. 5 łyżek keczupu
  4. 100 g masła
  5. 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  6. 1 płaska łyżeczka pieprzu
  7. 1 łyżka miodu
  8. 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Wszystkie składniki do zalewy wkładamy do garnka i podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści.

Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Do naczynia do zapiekaniawsypujemy suchy ryż. Na ryż kładziemy surową pokrojoną cebulę. Następnie kładziemy kurczaka w kawałkach. Na koniec wszystko zalewamy przygotowaną zalewą tak, żeby kurczak był przykryty. Jeżeli zalewy będzie za mało, to można dodać trochę wody. Nie należy przejmować się początkowo płynną konsystencją zapiekanki, cała zalewa zostanie wchłonięta przez ryż.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy około 50 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

Smacznego

 

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy