^Back To Top
Składniki:
zalewa:
Wszystkie składniki do zalewy wkładamy do garnka i podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści.
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do naczynia do zapiekaniawsypujemy suchy ryż. Na ryż kładziemy surową pokrojoną cebulę. Następnie kładziemy kurczaka w kawałkach. Na koniec wszystko zalewamy przygotowaną zalewą tak, żeby kurczak był przykryty. Jeżeli zalewy będzie za mało, to można dodać trochę wody. Nie należy przejmować się początkowo płynną konsystencją zapiekanki, cała zalewa zostanie wchłonięta przez ryż.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy około 50 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Smacznego