^Back To Top
Sk艂adniki:
zalewa:
Wszystkie sk艂adniki do zalewy wk艂adamy do garnka i podgrzewamy tak d艂ugo, a偶 mas艂o si臋 rozpu艣ci.
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w wi臋ksz膮 kostk臋. Posypujemy sol膮, pieprzem i s艂odk膮 papryk膮.
Cebul臋 obieramy i kroimy w drobn膮 kostk臋.
Do naczynia do zapiekaniawsypujemy suchy ry偶. Na ry偶 k艂adziemy surow膮 pokrojon膮 cebul臋. Nast臋pnie k艂adziemy kurczaka w kawa艂kach. Na koniec wszystko zalewamy przygotowan膮 zalew膮 tak, 偶eby kurczak by艂 przykryty. Je偶eli zalewy b臋dzie za ma艂o, to mo偶na doda膰 troch臋 wody. Nie nale偶y przejmowa膰 si臋 pocz膮tkowo p艂ynn膮 konsystencj膮 zapiekanki, ca艂a zalewa zostanie wch艂oni臋ta przez ry偶.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy oko艂o 50 minut, a偶 wierzch b臋dzie zrumieniony.
Smacznego
聽