^Back To Top





logo

Zaloguj się

Przegląd artykułów

Dzisiaj 23

Wczoraj 427

W zeszłym tygodniu 450

W zeszłym miesiącu 7512

Wszystkie odwiedziny 834864

Currently are 36 guests and no members online

Składniki:

  1.  1kg jabłek
  2. 1,5 szklanki ryżu
  3. 1,5 szklanki mleka
  4. 3 szklanki wody
  5. szczypta soli
  6. 2łyżki masła
  7. cukier waniliowy
  8. 3-4 łyżki cukru
  9. śmietana
  10. cynamon


Ryż płuczemy a następnie zalewamy wodą, mlekiem, dodajemy masło, sól i gotujemy do miękkości i wchłonięcia płynu, często mieszając.
W między czasie ucieramy jabłka na dużych oczkach tarki, dodajemy cukier i cynamon. Jabłka można takrze chwilę podsmażyć na patelni spowoduje to że oddadzą mniej soku do ryżu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. I kolejno układamy warstwami; ryż, jabłka, ryż. Kolejność można powtórzyć jednak tak aby warstwą końcową był ryż.
Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.
Śmietanę łączymy z cukrem waniliowym i wymieszać, tak otrzymaną masą polewamy nakładane na talerz porcje ryżu.

Smacznego

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy