^Back To Top
Sk艂adniki:
Ry偶 p艂uczemy a nast臋pnie zalewamy wod膮, mlekiem, dodajemy mas艂o, s贸l i gotujemy do mi臋kko艣ci i wch艂oni臋cia p艂ynu, cz臋sto mieszaj膮c.
W mi臋dzy czasie ucieramy jab艂ka na du偶ych oczkach tarki, dodajemy cukier i cynamon. Jab艂ka mo偶na takrze chwil臋 podsma偶y膰 na patelni spowoduje to 偶e oddadz膮 mniej soku do ry偶u.
Naczynie 偶aroodporne smarujemy mas艂em. I kolejno uk艂adamy warstwami; ry偶, jab艂ka, ry偶. Kolejno艣膰 mo偶na powt贸rzy膰 jednak tak aby warstw膮 ko艅cow膮 by艂 ry偶.
Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.
艢mietan臋 艂膮czymy z cukrem waniliowym i wymiesza膰, tak otrzyman膮 mas膮 polewamy nak艂adane na talerz porcje ry偶u.
Smacznego