Składniki:

  1. 1,5 kg filetów z morszczuka, dorsza lub tołpygi.
  2. 3 cebule
  3. 3 marchewki
  4. 2 pietruszki
  5. 1 seler
  6. 1 por
  7. 2 jaja
  8. 4 łyżki kaszy manny
  9. 2 łyżki bułki tartej
  10. natka pietruszki
  11. ziele angielskie
  12. liść laurowy
  13. sól
  14. pieprz
  15. żelatyna

sosu:

  1. śmietana 18%
  2. chrzan mielony
  3. sól
  4. pieprz


     Marchewki, pietruszkę, seler i por, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól należy wrzucamy do jednego garnka z wodą i gotować całość przez około godzinę, aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu należy wyłowić warzywa w ten sposób, aby wywar pozostał. Filety rybne mielimy w maszynce, natomiast cebulę kroimy, szklimy ją na patelni i także mielimy. Do ryby dodajemy dwa całe jajka. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka, aby powstała sztywna piana. Zieloną pietruszkę, kaszę mannę i tartą bułkę należy także dodać do ryby. Całość trzeba doprawić pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszamy i wkładamy do rękawa uciskowego z bandaża. Trzeba mocno ścisnąć bandaż. Im mocniej, tym łatwiej będzie pokroić rybę. Uformowany rulon wykładamy do przygotowanego wcześniej wywaru i gotujemy go przez około 40 minut. Po ugotowaniu i wyjęciu ryby rozpuszczamy żelatynę. Masę rybną po ostudzeniu kroimy w plasterki i zalaewamy żelatyną z wywarem. Danie można udekorować przez dodanie do galarety dowolnych składników, np. groszku. Kiedy galareta ostygnie wkładamy danie do lodówki. Porcje podaje się z sosem śmietanowo - chrzanowym.

Sos przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie ze sobą wszystkich składników sosu. Ich proporcje dobieramy według własnego uznania i smaku.


Smacznego

Odwiedź także stronę www.towertech.pl