Składniki:
- 1,5 kg filetów z morszczuka, dorsza lub tołpygi.
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 2 jaja
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- żelatyna
sosu:
- śmietana 18%
- chrzan mielony
- sól
- pieprz
Marchewki, pietruszkę, seler i por, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól należy wrzucamy do jednego garnka z wodą i gotować całość przez około godzinę, aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu należy wyłowić warzywa w ten sposób, aby wywar pozostał. Filety rybne mielimy w maszynce, natomiast cebulę kroimy, szklimy ją na patelni i także mielimy. Do ryby dodajemy dwa całe jajka. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka, aby powstała sztywna piana. Zieloną pietruszkę, kaszę mannę i tartą bułkę należy także dodać do ryby. Całość trzeba doprawić pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszamy i wkładamy do rękawa uciskowego z bandaża. Trzeba mocno ścisnąć bandaż. Im mocniej, tym łatwiej będzie pokroić rybę. Uformowany rulon wykładamy do przygotowanego wcześniej wywaru i gotujemy go przez około 40 minut. Po ugotowaniu i wyjęciu ryby rozpuszczamy żelatynę. Masę rybną po ostudzeniu kroimy w plasterki i zalaewamy żelatyną z wywarem. Danie można udekorować przez dodanie do galarety dowolnych składników, np. groszku. Kiedy galareta ostygnie wkładamy danie do lodówki. Porcje podaje się z sosem śmietanowo - chrzanowym.
Sos przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie ze sobą wszystkich składników sosu. Ich proporcje dobieramy według własnego uznania i smaku.

Smacznego
Odwiedź także stronę www.towertech.pl
