
Składniki:
1. Dla jednej osoby przewidujemy jeden filet ryby. Polecamy pangę ale może być to także inna ryba ważne aby filety były dość grube aby było co wziąć na ząb, pyzatym cienkie filety mają skłonność do przywierania do folii.
2. warzywa: koperek, cebula, czosnek, seler, kilka marchewek oraz kilka korzeni pietruszki.
3. przyprawy: biały pieprz (koniecznie biały), sól, vegeta.
4. masło, folia aluminiowa.
Cebulę siekamy w piórka, pozostałe warzywa dokładnie myjemy po czym siekamy w słupki.
Myjemy dokładnie naszą rybę.
Bierzemy kawałek foli aluminiowej o rozmiarze wystarczającym do zawinięcia filetu wraz z dodatkami.
Na środku foli układamy kilka wiórków masła, na nich układamy naszego fileta.
Następnie należy go dokładnie osolić oraz posypać białym pieprzem.
Jeden spory ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i smarujemy nim rybę.
Na tak przygotowanym filecie układamy kilka wiórków masła a następnie przykrywamy go pokrojonymi warzywami.
Warzyw można dać sporo ponieważ ich objętość w czasie pieczenia się zmniejszy.
Tak przygotowaną porcję oprószamy vegetą i białym pieprzem, na warzywa układamy jeszcze parę wiórków masła i przysypujemy sporą garścią koperku.
Zawijamy starannie nasz pakunek z foli aluminiowej tak aby nie dopuścić w trakcie pieczenia do wypłynięcia masła i układamy go na blasze do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i umieszczamy w nim naszą rybę na 45 do 60 minut.
Życzymy smacznego.
Odwiedź także stronę www.towertech.pl